Κυριακή, Ιανουαρίου 04, 2009

Το αντίθετο του καλού είναι η αδιαφορία

ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Τα παιδιά εξοντώνονται στη Γάζα. Το ολοκαύτωμα από το γκέτο των εβραίων της Βαρσοβίας επαναλαμβάνεται στο γκέτο των παλαιστινίων στη Γάζα.


Συνύπαρξη είναι σήμερα η απάντηση σε κάθε ρητορική ολοκληρωτισμού.
Το αντίθετο του καλού δεν είναι το κακό.
Το αντίθετο του καλού είναι η αδιαφορία.
  • Συνύπαρξη με δικαιώματα ανάμεσα στις γενιές (οι παλαιότερες γενιές, εμείς, δε φτάνει να λέμε ότι κατανοούμε τους νέους και τις νέες μας αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε και για αυτούς τα δικά τους δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στο περιβάλλον.
  • Συνύπαρξη γλωσσών, φυλών, θρησκειών, κοινωνικών φύλων.
  • Συνύπαρξη μαθητείας του άλλου με την πολιτική συμμετοχή.

Για το λόγο αυτό - και τις μέρες αυτές - παραπέμπω (ενδεικτικά) στις ακόλουθες οργανώσεις

"Ο κύκλος των γονέων- Φόρουμ των Οικογενειών" http://www.theparentscircle.com/ για να διαβάσετε, ακούσετε και δείτε γονείς, εβραίους και παλαιστίνιους, που έχασαν τα παιδιά τους στη Μέση Ανατολή από διάφορες πράξεις βίας (επιχειρήσεις κατοχής του ισραηλινού στρατού, ρουκέτες, επιθέσεις αυτοκτονίας κ.ά.) και βρήκαν το κουράγιο να ενωθούν, να διεργαστούν τον πόνο τους και να διεκδικήσουν ειρήνη και δικαιοσύνη στην περιοχή (δείτε και την ομιλία της Νουρίτ στην ανάρτηση που αμέσως ακολουθεί).
"Το Κίνημα της Μιας Φωνής" (http://www.onevoicemovement.org/) για να διαβάσετε, ακούσετε και δείτε πώς νέοι και νέες (και όχι μόνον) εθελοντές, εβραίοι και παλαιστίνιοι, ενεργοποιούνται για τη συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, πώς επιδιώκουν την άρση κάθε περιορισμού που αντιστρατεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Λεϊλά, φίλη μου στο Λίβανο. Εγώ είμαι εδώ (φροντίζω) για σένα." Λέει/γράφει ο πολίτης του Ισραήλ που διαδηλώνει στο Τελ Αβίβ. "΄Οαση για την Ειρήνη" (http://nswas.org/) των Εβραίων, Παλαιστινίων και Αράβων κατά του ολοκληρωτισμού στο Ισραηλινό Κοινοβούλιο, κατά του πολέμου και υπέρ των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.
"Σε μια δημοκρατία κάποιοι είναι οι ένοχοι αλλά όλοι είναι υπεύθυνοι. Το αντίθετο του καλού δεν είναι το κακό. Το αντίθετο του καλού είναι η αδιαφορία.¨ Αβραάμ Τζόσουα Χέσελ [Abraham Joshua Heschel].

Οι κάτοικοι της γερμανικής πόλης του Μανχάιμ χρηματοδότησαν αυτό το έργο-σήμα μνήμης. Σε αυτόν τον τεράστιο κύβο είναι γραμμένα τα ονόματα 2000 και πλέον γερμανόπουλων εβραϊκής καταγωγής που σφαγιάστηκαν από τους ναζιστές [φωτό Α.Μπέσιος]. Υπάρχουν οι εβραίοι πολίτες του Ισραήλ που επειδή δεν λησμόνησαν τι σημαίνει ολοκληρωτισμός και μίσος παλεύουν μαζί με τους Παλαιστίνιους πολίτες για την ειρήνη. Διαδηλώνουν μαζί, Παλαιστίνιοι-΄Αραβες - Εβραίοι, κατά του πολέμου, κατά της αιματοχυσίας άμαχου πληθυσμού στην περιοχή της Γάζας. Γιατί το ζήτημα δεν είναι οι Παλαιστίνιοι ή οι Εβραίοι. Το ζήτημα είναι ο ολοκληρωτισμός. Και ο ολοκληρωτισμός δεν είναι φυλετική, θρησκευτική, έμφυλη ή βιολογική κατηγορία. Ο ολοκληρωτισμός είναι πολιτική κατηγορία που κατασκευάζει φυλετικές, θρησκευτικές, έμφυλες, βιολογίζουσες διακρίσεις για να μετατρέψει τους πολίτες σε μη-όντα και δολοφονικές μηχανές. Ο αγώνας ενάντια στον ολοκληρωτισμό είναι ο αγώνας της ύπαρξης ενάντια στην ανυπαρξία, ο αγώνας της συνύπαρξης ενάντια στον αφανισμό. Είναι η πολιτική συμμετοχή των πολιτών. Είναι η επαναπολιτικοποίησή μας αν δεν θέλουμε να λεγόμαστε άχρηστοι (και κατά την αρχαιοελληνική γραμματεία).